Miksi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ei vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin?
" Omalla kohdallani sosiaali- ja terveysministeri Pekonen siis käytännössä estää minua valvomasta hallituksen toimintaa ja vaikeuttaa perustuslaissa minulle kansanedustajana määrättyä oikeutta."

Eduskunnan täysistunto on lainsäädäntötyön ja ajankohtaisen poliittisen keskustelun keskeinen areena. Täysistunnot lähetetään suorina verkkolähetyksinä eduskunnan verkkopalvelussa ja usein myös suoraan televisiossa.
Ministerin tehtävien hoitamista kuvaillaan valtioneuvoston sivuilla seuraavasti:
"Ministerin tehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää aktiivista osallistumista eduskuntatyöskentelyyn. Ministerin tulee seurata etenkin oman hallinnonalansa asioiden käsittelyä eduskunnassa ja olla täysistunnossa niitä käsiteltäessä läsnä."
Suullisella kyselytunnilla vastataan ennalta valmistelemattomiin kysymyksiin. Suullisella kyselytunnilla voidaan käsitellä tiettyä aihetta tai tietylle hallinnonalalle kuuluvia asioita.
Eduskunta valvoo hallituksen ja hallinnon toimintaa sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Eduskunnalla hallussa olevat valvonnan keinot ovat välikysymykset sekä kirjalliset ja suulliset kysymykset.
(lähde: Eduskunnan sivut)
Kansanedustajalla on Perustuslain 45 § mukaan oikeus tehdä ministerin vastattavaksi kysymyksiä tämän toimialaan kuuluvista asioista. Kysymysten tekemisestä ja niihin vastaamisesta säädetään eduskunnan työjärjestyksessä.
(Suomen Perustuslaki 45 § )
Olen esittänyt tässä vaiheessa kahdesti saman kysymyksen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselta, joka koskee hoitajille annettavia työmääräyksiä, suojavälineitä ja työsuojelua. Kysymykset ovat blogin alussa nähdyssä kuvassa ja alla katsottavana videolta:
En ole vielä tähän päivään asti saanut vastausta kysymykseeni, johon minulla on kansanedustajana perustuslaillinen oikeus kysyä ja tätäen myös minulla on syy odottaa vastausta kysymyksiini.
Myöhemmin Pekonen kommentoi asiaa Twitterissä ja osoitti, kuinka hän suhtautuu kritiikkiin:
Mielenkiintoista tässä tapauksessa oli se, kuinka Sanomalehti Karjalaisen toimituspäällikkö Jyrki Utriainen tuli urhoollisesti puolustamaan kysymyksiin vastaamatonta ministeriä. Jo on aikoihin eletty, kun media puolustelee ministeriä, joka ei vastaan kansanedustajan kysymyksiin. Karjalaisessa varmaankin odotellaan malttamattomana hallituksen kaavailemaan mediatukea:
https://yle.fi/uutiset/3-11325719?fbclid=IwAR2muAcU5VanTBw47Uk_PdXnK16ttY5TsTj1jBgJ35hiurHIFZ_7rBeYK4Y
Vaikka siis Karjalainen toimituspäällikkönsä suulla puolustelee ministeri Pekosta, niin en minä niin tee. Tällä hetkellä hallituksen ongelma on nimittäin se ettei osa ministereistä vastaa kysymyksiin. Jos vastaus tulee, ei se välttämättä koske kysyttyä tai sitten sitä (kuten Pekonen tapauksessa) ei tule.
Tällä hetkellä (poikkeuksellisina aikoina) maamme korkeimmassa päätöksentekoelimessä ministeri ei, niin halutessaan, vastaa kansan suorilla vaalilla valitsemalle edustajan kysymyksiin. Omalla kohdallani sosiaali- ja terveysministeri Pekonen siis käytännössä estää minua valvomasta hallituksen toimintaa ja vaikeuttaa perustuslaissa minulle kansanedustajana määrättyä oikeutta.
Että tällainen hallitus.







