Pääministeri Marin, miksi epäonnistumiset ovat aina jonkun muun vika?
"Hallitus vakuutti, että suojat tulevat riittämään. Eivät ole riittäneet. "

Olemme kaikki saaneet viime päivinä lukea saippuaoopperaksi muodostuneista hallituksen hengityssuojainkaupoista Kiinan kanssa. Vyyhtiin ovat liittyneet rikoksista tuomitut Tiina Jylhä ja Tapani Valkonen sekä liikemies Olli Sarmaste . Mediassa huhuiltiin jopa, että moottoripyöräkerho Helvetin Enkelit olisivat sotkeentuneet hallituksen pieleen menneiden hengityssuojainkauppoihin, mutta myöhemmin Helvetin Enkelit itse irtisanoutuivat hallituksen kaupoista. Ilmeisesti edes he eivät halunneet tämän tason mainehaittaa niskaansa.
Palataanpa aluksi ajassa taaksepäin: THL piti tammikuun lopulla koronan leviämistä Suomeen epätodennäköisenä ja epidemiariskiä Euroopassa erittäin pienenä. WHO :n hätäkomiteaa pidettiin turhan dramaattisena ja tartuntariskiä matkailijan näkökulmasta pienenä. Tästä syystä hallitus ei rajoittanut matkustamista ja tartunnat levisivät palaavien matkailijoiden mukana Suomeen. Tästä hallitus syytti Finaviaa , vaikka virhearviosta oli vastuussa THL ja virhearvion perusteella toimimisesta vastasi hallitus.
27.2.2020 pitämässään tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen korostivat, että tartuntariski on pieni, Suomi on varautunut hyvin ja 400 000 terveydenhuollon ammattilaiselle on riittävät suojavarusteet. STM :n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vakuutti, että suojaimia riittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle hienosti.
Kun maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa kävikin ilmi, ettei suojia riitä, keksivät pääministeri Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Pekonen , että kyse olisi kuntien riittämättömästä varautumisesta. Suomeksi: kuntien vika. Syytös on ontuva: kunnilta kyllä edellytetään varautumissuunnitelmassa varautumista tarvikkeiden 3–6 kuukauden normaaliin käyttötarpeeseen, mutta esimerkiksi kotihoidossa ei kuitenkaan normaalisti käytetä maskeja. Kuntia ei ole edellytetty varautumaan tilanteeseen, jossa käyttö 20-kertaistuu, eli 3–6 kuukauden tarve vastaakin 5–10 vuoden normaalikäyttöä. Samaan aikaan pääministeri Marin sekä maamme sosiaali- ja terveydenhuollon ykkösnimet, sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ja STM kansliapäällikkö Varhila , ovat todistettavasti kertoneet, että suojaimia riittää ja tätä kunnat ovat uskoneet. Vai olisiko pitänyt lukea ajatuksista, ettei riitäkään. Vai eikö puhetta ollut kohdistettu heille, vaan se oli ainoastaan kansalaisten rauhoittelua? Lisäksi on mainittava, että suuri osa kunta kamppailee jo normaalitilanteessa saadakseen taloutensa alijäämän kuriin. On kohtuutonta vaatia, että yksittäisellä kunnalla olisi vuosikausien varastot tarvikkeita hankittuna itsenäisesti. Herääkin kysymys, miksi Huoltovarmuuskeskus on olemassa, jos kuntien pitäisi olla varustautuneita kaikkiin mahdollisiin kriiseihin ilman, että valtio koordinoi?
Seuraavaksi hallituksella oli vuorossa tehtävälistallaan hengityssuojainten tilaaminen, jossa vastuuministereinä olivat sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ja työministeri Haatainen . Käytännön työn hoiti Huoltovarmuuskeskus . Kiinasta tuli 7. huhtikuuta Suomeen lento, jonka kyydissä Huoltovarmuuskeskuksen mukaan tuli kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityssuojainta. Seuraavana päivänä viranomaiset ilmoittivat, että tarvikkeet eivät ole sairaalakäyttöön eurooppalaisten standardien mukaan soveltuvia. Hallitus siis tilasi Huoltovarmuuskeskuksen kautta kiinalaista krääsää ja 10.4.2020 huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi.
Edellä kerrotusta on huomattavissa, kuinka hallituksella ei tuota ongelmia syyttää omista virheistään muita. Alun perin koronan leviäminen Suomeen palaavien matkustajien mukana oli Finavian vika, varautumisen puuttuminen oli kuntien vika ja lopuksi pieleen menneiden suojavarusteiden tilaus oli Huoltovarmuuskeskuksen vika. Kaikki virheet ovat jonkun muun, paitsi Voguessakin hehkutetun pääministerin ja hänen voimaviisikkonsa ministereiden, vika.
Onko tällainen johtamistyyli todella se, joka on tässä tilanteessa hyväksi Suomelle ja suomalaisille? Se, että kielletään tosiasioita, pakoillaan vastuuta ja lopussa haukutaan muut tai pakotetaan muut kantamaan vastuu eroamalla, vaikka todellinen syyllinen löytyykin peiliin katsomalla. Vastaus on, että ei ole. Hallitus, teitä vaivaa johtamisongelma ja ennen kaikkea vastuunkantamisongelma: kantakaa nyt vastuu ja tehkää johtopäätökset.






